Imate li hrabrosti zakoračiti u jedan novi svijet, izaći iz svojih okvira i doživjeti pravu avanturu? Odvažite se, isplati se!

Published on 4 March 2024 at 20:09

Imate li hrabrosti zakoračiti u jedan novi svijet, izaći iz svojih okvira i doživjeti pravu avanturu? Odvažite se, isplati se!

Lutanje šumama, istraživanje tunela, starih tvornica i objekata, pad u blato, potrgana jakna, ozlijeđena koljena, smijeh, suza, zabrinutost, strah… AVANTURA. Često me pitaju kako ih slažem, osmišljavam, odakle mi hrabrosti za takve stvari. Na takva pitanja se samo nasmijem i priča krene sama od sebe.


Pustolov 24/7

Da bih osmislio avanturu koju ću predstaviti zainteresiranima, domaćima ili pak strancima - koji mi dolaze doslovce iz cijeloga svijeta - neophodno je da i sam budem pustolov koji živi punim plućima 24 sata na dan. To znači cijeli dan, svaki dan, 365 dana u godini biti u šumi na nogama ili na biciklu, po suncu, žegi, kiši ili snijegu.
Za tako nešto je potrebno obuzdati strah od divljine, životinja, mraka, nepoznatih osoba… Potrebno je naučiti nositi se s padovima, udarcima, porezotinama, lošim vijestima… Kada se čovjek na to sve pripremi, "cijepi" protiv raznoraznih zgoda i nezgoda, tek tada može krenuti u konkretnu akciju.

Značaj pripreme i opreme

Otvaram kartu, proučavam, gledam kuda ići, što raditi… Uzimam sa sobom vodu, hranu, medicinske potrepštine, digitalnu opremu, i biram hoću li pješke ili bajkom. Kada želim detaljnije istražiti teren, idem "cipelcugom". Odlučim li se za bol, idem bajkom na "palentu", a ako želim proći što veću udaljenost - pričam o 50, 60, 70 km - uzimam električni bajk spreman za najgore moguće terene. 
Oprema koja me pogoni i daje podršku jako je bitna i mora biti kvalitetna, ne smije me ostaviti na cjedilu niti u jednom trenutku, ne smije se pokvariti. A ako se to i dogodi, treba u pripremi imati plan B. I tek kada je sve spremno, krećem u akciju!

 

Avanture koje se pamte

Teren je žestok jer samo takve stvari želim ljudima priuštiti - i velikima i onima koji to još nisu. Kod mene nema branja cvijeća, bobica i šetuckanja po livadi u novim Salamonkama. Na moje avanture sudionici ne dolaze "umarkirani" kao izložbene lutke, već u staroj i ofucanoj odjeći i obući. 
Oni su "vojnici" koje iznimno poštujem, nisu samo broj. I od samoga starta su svjesni da će samnom tura biti drugačija, prljava, "stinky" - dakle ne tura, već AVANTURA! I znaju kako će doživjeti nešto što nigdje drugdje neće.

Ponuda raste iz tjedna u tjedan

Hodam, provlačim se, spuštam, penjem, ulazim u blato, prelazim rijeku ili potok, osluškujem, zapisujem, fotografiram… Sve su to radnje od kojih ne bježim, štoviše potičem ih, koje me vode ka cilju, pustolovnom proizvodu koji potom dobija i svoje ime, naziv po kojem će biti prepoznatljiv. 
Trenutno tako imam u ponudi više od 200 avantura diljem cijele Primorsko-goranske županije, a brojka iz tjedna u tjedan. Za to su trebale godine i godine istraživanja, lutanja, znoja, suza, ponekad i razočaranja. 
No sada su dio mene, a na raspolaganju su i svima dovoljno odvažnima da izađu iz zacrtanih im okvira i upuste se u istraživanje jednog drugačijeg svijeta. Realnog svijeta. Onakvog kakav on doista jest, bez uljepšavanja, bez "ružičastih naočala" na koje su se mnogi (čini mi se) prelako i bespotrebno "navukli"…

Ovdje nema lektoriranja i uljepšavanja texta. Sve je onako kako treba da bude, iz glave, sirovo i orginalno :).

Add comment

Comments

There are no comments yet.