Svako mjesto ima svoje draži pa tako i Omišalj

Published on 17 January 2024 at 04:24

Dvanaesti mjesec, dvanaestoro klinaca s otoka Krka. Nakon 5 sati avanture odmaramo na zidu, na starom stoljetnom putu, okruženi još uvijek žućkasto zelenom šumom, nedaleko od cilja. Mrak, upaljene lampice. Pitam ja njih “I ekipo, kakav vam se sada čini naš Omišalj?”. Nisam dugo trebao čekati na odogovor, u sav glas uzviknuli su Tooo Marko. Najbolja avantura ikad. Doći ćemo ponovno, jedva čekamo”. “Eto, vidite ekipo… u početku ste imali velike predrasude vezano za Omišalj. Gnjusili ste se. Cilj mi je bio dokazati vam suprotno.”

Domaći gosti, turisti… uglavnom kroz Omišalj samo prolaze, kratko navraćuju baš kao ova djeca. Mjesto im je usputna destinacija prema Malinskoj, Krku ili pak Baški. Stanu na kratko, malo svrate do shopping centra na ulazu, ponekad malo zalutaju stoljetnim labirnitnim ulicama staroga grada, u sebi pomisle “lijepo, zanimljivo ali nema se tu što. Eh ta industrija, sve je uništila. Fuj.” i hvataju trenutak za nastaviti dalje svoje putovanje. U svojem pustolovnom radu često se susrećem upravo s ovakvim izjavama i zato sam odlučio da ću kao pojedinac, koliko god je u mojoj moći to probati promijeniti. Kako mi ide pitate se? Oduševljen sam.

Kada malenima ili pak velikima priredim avanturu u ovom stoljetnom gradu i njegovoj okolici nastojim da to bude drugačije, posebno, unikatno. Kada startamo, mi ne beremo cvijeće, ne šetuckamo se po starom gradu (to mogu i sami), ne škljocamo fotoaparatima, nismo fancy obučeni i ne molimo Boga da nam nove Salomon tenisice ostanu čiste, već grad i njegove stoljetne šumske puteve koji su svuda uokolo, živimo punim plućima. Istražujemo staze, popravljamo gromače čistimo smeće, posjećujemo ljude i lokacije kakve sami ne bi nikada, pomažemo stare ljude, prljamo se, penjemo po drveću, pripremamo klopu na živoj vatri, u pola noći skačemo s Mirlića u tminu, u more i još štošta drugo. Spajamo nespojivo i zajedno stvaramo emociju, doživljaj, avanturu. Završila su vremena kada je more i sunce bilo dovoljno. Moramo početi stvarati nešto novo. Sva sreća Omišalj i okolica imaju mnogo malenih a opet velikih pojedinaca koji su u zadnjih nekoliko godina startali svoje malene projekte i poslove. Odlučili su mijenjati stvar i bome ide im.

————

Ovdje nema lektoriranja i uljepšavanja texta. Sve je onako kako treba da bude, iz glave, sirovo i orginalno :).

Add comment

Comments

There are no comments yet.