Druga strana avanture

Published on 29 December 2023 at 05:06

Avantura nije uvijek lijepa, šarena i vesela već ponekad tužna, siva, sumorna i žalosna. Ulazak u stare i napuštene objekte donosi svašta. Sivilo, neobičan smrad, kaos… U mnogim takvim objektima žive skitnice, imigranti, ljudi s nesretnim sudbinama ali i ne samo oni. Upoznao sam mnoge kojima je ovo način života. Nama koji živimo u toplim domovima ovo je neshvatljivo, ali eto, tako je, ima nas raznih.

Skvoteri iliti osobe koje su same odabrale ovakav način života u mnogim gradovima svijeta, stare i zapuštene tvornice, skladišta i kuće znaju lijepo preurediti. Čuvaju ih, u njima žive potpuno normalno sve dok ih netko na kraju ne potjera. Nakon toga traže drugi “place”, mjesto gdje će živjeti i nastaviti dalje. U gradu Rijeci sam upoznao mnoge skvotere, mlade ljude iz raznih krajeva zemlje. Jednostavno su se smjestili i žive svojim životom.

Ove fotografije nažalost nisu od skvotera već od imigranata i skitnica koji lunjaju gradom. Željezničke zgrade i napuštene hale idealne su za njih. U njima se skrivaju od društva, žive i imaju svoje neke neobične rituale. Takvi objekti i prostori uglavnom jako smrde, nemaju reda ali u svemu tome oni se snalaze. U cijelom tom neredu oni imaju neki svoj red i jednostavno se snalaze s onim što imaju. Ukoliko se nađete pokraj takvih osoba, nemojte ih izbjegavati i nemojte se bojati. Stanite, pogledajte ih i ako ništa drugo, poklonite im osmjeh, “šakicu”, “pet” ili pak samo lijepu riječ. Puno će im značiti.

————

Ovdje nema lektoriranja i uljepšavanja texta. Sve je onako kako treba da bude, iz glave, sirovo i orginalno :).

Add comment

Comments

There are no comments yet.